Translate

среда, 17. октобар 2012.

ASPARTAM

Više od devedeset zemalja odobrilo je korišćenje aspartama u hiljadama prehrambenih proizvoda . Ali to nije razlog za slavlje , iako je aspartam dvesta puta slađi od šećera .
Ovaj veštački zaslađivač omogućava proizvođačima hrane da svoje slatke namirnice reklamiraju kao namirnice s niskom kalorijskom vrednosti , dijetalne namirnice ili namirnice bez šećera. Tako zavaravaju brojne potrošače koji žele smanjiti količinu šećera u svojoj ishrani.

Smanjenje unosa šećera u vašoj ishrani odlična je ideja , ali imajte na umu da aspartam nije dobra zamena za šećer.

Iako razna zdravstvena udruženja za hranu i lekove uveravaju potrošače da je aspartam siguran za zdravlje, istraživanja tvrde da je on jedan od najopasnijih sastojaka u prehrambenim proizvodima.


 GORKA ISTINA O ASPARTAMU

U svim reklamama o aspartamu ističe se činjenica da je aspartam prirodan proizvod i da se sastoji od dve aminokiseline, ali ovo nije potpuna istina. Ove dve aminokiseline, aspartamska kiselina i fenilalanin, čine 90 posto sadržaja aspartama, dok 10 posto čini metil estar, koji se nekoliko sati nakon konzumacije pretvara u metanol.
Metanol je toksin koji uništava mijelinsko tkivo u vašem telu. Mijelinsko tkivo u organizmu obavlja važnu funkciju kao izolacioni materijal oko živaca , čime omogućava da živčani signali putuju neometano.

Ne preporučuje se unositi više od 7,8 mg metanola na dan. Ali , ako ste danas popili jednu litru nekog pića koje u svom sastavu sadrži aspartam , u svoje telo uneli ste 56 mg metanola , dakle sedam puta više od preporučene doze.
Kada se dijetalni sokovi i bezalkoholna pića zaslađeni aspartamom koriste kao dopuna za vodu , unos metanola može prelaziti 250 mg na dan. To je čak 32 puta više od preporučene dnevne količine!

Zbog preteranog unosa metanola javljaju se glavobolje , vrtoglavice , mučnine , probavne smetnje , slabost , groznice , problemi s pamćenjem , ubrzani rad srca , ukočenost i nagla bol. Najpoznatiji problemi koji proizlaze iz preteranog korišćenja metanola su tegobe s vidom poput mutnog vida , smanjenja vidnog područja , pomračenja vida , oštećenja mrežnice , čak i slepoća!

Ali ni aspartamska kiselina nije bolja od metanola. Prema istraživanjima Dr. Russela Blaylocka, profesora neurohirurgije na medicinskom univerzitetu u Misisipiju , aspartamska kiselina prelazi krvno moždanu barijeru , uništava neurone i razara naš mozak. Dr. Blaylock upozorava da aspartamska kiselina može uzrokovati multiplu sklerozu , Alzheimerovu bolesti , hiperaktivnost , gubitak pamćenja , Parkinsonovu bolesti i oštećenja mozga.

I fenilalanin je opasna supstanca. Fenilalanin koji sadrži aspartam kroz duži vremenski period može uzrokovati emocionalne poremećaje i depresiju , glavobolje i gubitak pamćenja.

1994 godine Američki Zavod za Zaštitu Zdravlja objavio je izveštaj o štetnosti aspartama s dugačkom listom nuspojava. Među njima su :
• glavobolja i migrena
• vrtoglavica i mučnina
• depresija
• umor
• ubrzani rad srca
• gubitak pamćenja
• bolovi u zglobovima
• napadi nemira i panike
• gubitak vida i sluha
• nesanica
• gubitak svesti i smrt
Prema naučnicima koji su radili na proučavanju nuspojava aspartama, ovaj veštački zaslađivač može pogoršati ili podstaknuti sledeće bolesti:
• tumore na mozgu
• multipla sklerozu
• epilepsiju
• sindrom hroničnog umora
• Parkinsonovu bolest
• alchajmerovu bolest
• mentalnu retardaciju
• deformacije kod novorođenčadi
• fibromialgiju
• dijabetes

 ISTORIJA ASPARTAMA

Ovaj veštački zaslađivač je 1965. godine otkrio hemičar James M. Schlatter, koji je slučajno tokom testiranja leka protiv čira na želucu otkrio sladak ukus tog hemijskog spoja. Nakon toga počela je dugotrajna borba da se dopusti korišćenje aspartama u ulozi veštačkog zaslađivača, što nije bio jednostavan zadatak.

Poznato je da američka agencija za hranu i lekove (FDA) je još 1975., nakon žalbe od strane naučnika Dr Johna W.Oneya, došla do zaključka da korišćenje aspartama ne bi trebalo biti dopušteno na tržištu zbog negativnih zdravstvenih posledica otkrivenih prilikom testiranja.

Do 1980. godine jednoglasna odluka istraživača i članova FDA bila je da je aspartam opasan te da bi se firma koja pokušava uvesti aspartam na tržište trebala pravno goniti.

Ali to nije bio kraj aspartama. Zahvaljujući trudu firme koja je promovisala uvođenje aspartama na tržište, 1981. novi direktor FDA je odobrio upotrebu ovog tihog ubice u hrani, a zatim i u pićima.

 SUMNJIVI REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Nesumnjivo , aspartam je jedan od najčešće ispitivanih hemijskih spojeva s čak 164 sprovedena istraživanja. Ali, 74 istraživanja finansirala je upravo ona industrija koja je htela uvesti ovaj hemijski spoj na tržište.
Pitanje je mogu li se ti rezultati uopšte uzeti u obzir.
Teško je poverovati da ti rezultati mogu biti verodostojni , zna li se da nijedno nije pronašlo negativno dejstvo aspartama.
Neka istraživanja finansirana od strane aspartamske industrije čak su dovela do zaključka da on pomaže u smanjenju težine , što je daleko od istine.

Naime , prema nezavisnim istraživanjima aspartam i slični veštački zaslađivači :
• povećavaju apetit
• povećavaju želju za ugljenimhidratima
• podstiču zadržavanje masnoće i debljanje
• povećavaju rizik od gojaznosti

 KOCKANJE SA ZDRAVLJEM

Mnogi potrošači sigurno misle da aspartam ne može biti toliko loš , jer ako je zaista štetan, posle toliko godina sigurno bi se učinilo nešto da se spreči njegova proizvodnja.

Ali morate imati na umu da je aspartamska industrija vrlo vredna i da će svi uključeni učiniti sve da njihov glavni izvor novca ostane netaknut. Imajući to na umu , sledeći put kad u ruke uzmete neki proizvod na kome piše "bez šećera", proverite sastav tog proizvoda i ne igrajte se sa zdravljem. Izbacite ovog tihog ubicu iz ishrane i okrenite se prirodnim zaslađivačima poput meda , stevije , agava sirupa , ječmenog slada , javorovog sirupa ili šećera od trske , za koje znate da barem nisu otrovni .

                                    ŽIVOT JE LEP I BEZ ASPARTAMA :

                  

Нема коментара:

Постави коментар