Translate

четвртак, 18. октобар 2012.

ONO ŠTO VAM NISU REKLI O CIGARETAMA

Duvanski dim sadrži preko 4000 hemijskih spojeva, od kojih je velik broj štetan po zdravlje. Sadrži teške metale, 200 otrovnih gasova i preko 50 kancerogenih sastojaka .
Katran
Ljudi puše zbog djelovanja nikotina na mozak, a umiru od posledica koje izaziva katran. Katran je proizvod suve destilacije lišća duvana i prilikom uvlačenja duvanskog dima kondezuje se u ljepljivu, sirastu masu u plućima. To je visokokancerogena materija. Osoba koja dnevno puši jednu kutiju cigareta, na godišnjem nivou "sipa" jednu šoljicu katrana po svojim plućima.

SUMPOR se stavlja u cigarete da bi nekvalitetan duvan dobio žutu boju.

OLOVO se dodaje da bi korigovao ukus i zbog ovog sastojka pušači često osećaju metalni ukus u ustima. Olovo je teški metal koji izaziva oštećenje bubrega, mozga i nervnog sistema i eritrocita. Kod beba i male dece izaziva razvojne deformacije i probleme s učenjem.

ANTIFRIZ proizvođač dodaje da bi u cigaretama stabilizovao vlagu.

AZBESTNA VLAKNA se dodaju da se pepeo ne bi krunio .

TITAN DIOKSID se dodaje da bi pepeo bio bele boje.

AMONIJAK se dodaje da bi nikotinski zavisnik za što kraće vreme (za samo 3 sekunde) osetio zadovoljstvo posle udahnutog dima (taj isti centar u mozgu posle uzimanja heroina reaguje tek posle 20 sekundi)
Kao najteži oblik zavisnosti se kategoriše heroinska zavisnost, pušenje je na drugom mestu , treća je zavisnost od kokaina, četvrta alkohol i peta zavisnost od kafe.
Koliko je teško osloboditi se nikotinske zavisnosti svedoči podatak da dok proizvođači nisu ubacivali amonijak, 15% pušača moglo je lakše, bez stručne pomoć da ostavi cigarete a sada je procenat od 0,1 do 0,2 % pušača koji prestanu spontano da puše.
Uz izuzetno snažnu nikotinsku zavisnost, ozbiljan problem je i apstinencijalni sindrom koji se razvija odmah po prestanku pušenja. Kriza koja počinje već posle dva časa a može da traje i do šest meseci.
Pušač je suočen sa žudnjom za cigaretom, promenljivog je raspoloženja, uzrujan sa znacima anksioznih i depresivnih reakcija. Usporen je srčani rad, koncentracija je niža, usporen je metabolizam, primetna je stalna glad...
PUŠENjE I PLUĆA
Pušenje izaziva hroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOBP), hronični bronhitis i emfizem. KOBP ima simptome u obliku nedostatka daha, kašlja, "zviždanja"pri disanju i povećanog lučenja sekreta u plućima. Bolest počinje "pušačkim" kašljem a stanje se postepeno pogoršava, oboleli sve teže diše i zamara se. Velik broj obolelih umire od te bolesti. Kod KOBP dolazi do uništavanja plućnog tkiva i do zatvaranja sitnih krvnih žilica i kapilara, srce mora povećati pritisak u plućnim arterijama, što dovodi do sve većeg proširenja desne srčane komore i nastanka tzv. "plućnog srca". 
Hronični bronhitis je dugotrajna upala disajnih puteva sa proizvodnjom velike količine sluzi, koja se pokušava izbaciti kašljanjem. 

Emfizem je bolest koja uništava plućne alveole i bronhiole, zbog čega pluća gube elastičnost, kapacitet im se smanjuje, mali disajni putevi se zatvaraju i dolazi do otežanog disanja. S vremenom se povećavaju problemi s disanjem pa je potreban dodatni kiseonik. Pacijenti su podložni čestoj upali pluća.
Potvrđeno je da pušenje izaziva rak pluća, grla, usne šupljine, jednjaka, bešike, bubrega, gušterače,  materice, želuca, jetre, debelog creva. Pušenje je odgovorno za 30% smrti od malignih bolesti i 80 – 90% smrti od raka pluća.

ŽIVOT JE LEP I BEZ CIGARETA :


Нема коментара:

Постави коментар